”Et kuitenkaan usko…” Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä

haapasalo

Sain murulta joululahjaksi otsikossa mainitun kirjan ja olen vähän pidätellyt sen lukemisessa. Tällä hetkellä olen päässy lukuun yhdeksän asti, lähes puoleenväliin. Viile Haapasalo on kotoisin samalta pikkupaikkakunnalta kuin itsekin, joten siksikin hieman kiinnostaa, mitä kaikkea tyypille on ehtinyt 1990-luvulla (Neuvostoliitossa ja) Venäjällä tapahtua ennen Käki-elokuvaa, joka teki hänestä kuuluisan myös Suomessa.

haapasalo-3 haapasalo-5

Ja voi Luoja! Meikäläinen on kyllä pariin otteeseen päässyt haukkomaan henkeään ja epäilemään kaikkien juttujen todenperäisyyttä. ”Et kuitenkaan usko….” -nimi kyllä passaa tälle teokselle kuin nenä päähän. Tietynlaisessa lintukodossa kasvaneelle, olosuhteet, jotka Ville silloiseen Neuvostoliittoon lähtiessään kohtasi, ovat sanoinkuvaamattoman karut. Oli varkauksia, vähäunisia öitä teatterikoulussa ja ruokakin kortilla. Puhumattakaan siitä, ettei hän puhunut sanaakaan venäjää maahan saapuessaan. Opiskelusta Ville maksoi 4000 taalaa vuodessa, omien sanojensa mukaan ”- – puolen teatterikoulun opettajien palkat.”

haapasalo-6

Uskomattomien tarinoiden lisäksi kirjassa on Juha Metson hienoja ja kirjan henkeen hyvin istuvia kuvia. Tekstin seassa muutama esimerkki niistä. Kirjasta on vielä sivuja jäljellä ja silti niiden vääjämätön vähiin käyminen ”ahdistaa”. Kirjasta on onnekseni tullut myös jatko-osa ”Et muuten tätäkään usko…”, jossa valotetaan Villen elämää Venäjällä 2000-luvulla. Suosittelen kyllä kirjan lukemista, koska Ville ei ole aikaisemmin Suomen medioissa kertonut, mitä kaikkea käsittämätöntä hänelle on Venäjällä asuessaan tapahtunut.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s