Think of a Number

numeropeli

John Verdonin Numeropeli on ollut hyllyssäni jo vuosia. Tilasin sen muistaakseni Suuresta Suomalaisesta Kirjakerhosta, kun vielä kuuluin siihen. Useasti olin miettinyt, josko sen lukisin ja kuitenkin aina lopulta päätynyt johonkin toiseen. Kirjan on jopa lukenut ystäväni, mutta minä en. Ystäväni jopa kehui sitä ja silti se jäi aina vaan hyllyyn. Se on kulkenut mukanani jo aika monessa muuttolaatikossakin. Useita kirjoja olen hyllystäni myös myynyt, ja koska tälle ei koskaan sitä kohtaloa osunut, päätin, että on aika viimein tarttua tähänkin kirjaan.

Dave Gurney on varhaiselle eläkkeelle siirtynyt entinen New Yorkin poliisi, joka asuu nykyään vaimonsa Madeleinen kanssa maalla. Eräänä päivänä hänen ovensa taakse ilmestyy Mark Mellery, Gurneyn entinen koulutoveri, jota tämä ei ole nähnyt vuosikymmeniin. Mellery on saanut eriskummallisia uhkailukirjeitä ja kaipaa Gurneyn apua. Gurney ottaa asian tutkiakseen, mutta kuolemantapauksilta ei silti voida välttyä. Tapaus saa lopulta suuremmat mittasuhteet, kuin mihin Gurney olisi ikinä uskonut.

Aluksi minua häiritsi teoksen amerikkalaisuus. Kaikki henkilöhahmot ja tapahtumien kuvaaminen oli niin amerikkalaista, en voinut olla yhdistämättä teosta amerikkalaisiin rikossarjoihin. Olen enemmän brittiläisen kulttuurin ystävä ja kaikki amerikkalaisuus häiritsi alussa melko paljon. Pääsin siitä kuitenkin jossain vaiheessa yli ja lopulta pidin kirjassa siitä, että tunnelma tiivistyi loppua kohti ja huipentui Agatha Christiemäiseen (brittiviittaus!) loppukohtaukseen, jossa juttu käydään jokaista yksityiskohtaa myöden läpi. Jonkin verran sai tosin odottaa, että iso pyörä pyörähti liikkeelle, mutta sen jälkeen oli hankala laskea kirjaa enää käsistään. Halusin todella ahmia kirjan loppuun, eikä minulle tullut sitä normaalia surua, joka tulee, kun tajuaa kirjan vääjäämättömästi lähestyvän loppuaan.Tulin matkan aikana todella uteliaaksi, miten kaikki oli tehty ja yritin pienessä päässäni yhdistää johtolankoja ja miettiä mahdollisia syyllisiä.

Verdon on kirjoittanut sarjaa jo yhteensä neljän teoksen verran ja kaikki osat on myös suomennettu. Toivottavasti ei tarvitse ihan näin montaa vuotta odottaa, että saan jatkettua teossarjaa.

★★★★☆

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s