Ilta on julma

julma

Alkuasetelma oli makuuni täydellinen. Tiivistunnelmainen trilleri, jonka tapahtumapaikka on rakastamani Lontoo. Tuntuu karulta sanoa, mutta siihen se sitten jäikin.

Neljä ystävystä, Robert, Elise, Mikko ja Veera, tapaavat vuosien jälkeen Robertin ja Elisen luona Lontoon Shardissa (Länsi-Euroopan korkeimmassa rakennuksessa) illalliskutsujen merkeissä. Robert on nopeasti rikastunut business-mies ja Elise hänen alkoholihuuruinen trophy-vaimonsa. Heidän täydellinen vastakohtaparinsa on sairaanhoitaja Veera ja hänen miehensä Mikko, korkeamoraalinen toimittaja. Mikko ja Robert ovat vanhoja koulukavereita. Tarinan edetessä jokainen henkilö linkittyy toisiinsa jollakin tavalla historiansa kautta. Illalliskutsuista muodostuu epämääräisten tapahtumien jälkeen henkiinjäämistaistelu. Kaikilla olisi motiivi tappaa toisensa, mutta kuka siinä onnistuu, jääköön vielä salaisuudeksi. Jokainen hahmoista toimii kirjassa kertojana vuorotellen aina yhden luvun verran.

Olin ymmärtänyt, että kirjaa oli kehuttu. Että se olisi lukemisen arvoinen. Jouduin kuitenkin pettymään. Hahmot jäivät etäisiksi ja tarina tuntui jotenkin venytetyltä. Olisin halunnut olla edes jonkun hahmon puolella, mutta vaikka kuinka yritin, en voi sanoa pitäneeni heistä kenestäkään. Heidän ajatuksensa, ja he hahmoinakin, tuntuivat mitäänsanomattomilta ja yksinkertaisilta. Lopun ratkaisuissa Mikko kuitenkin keräsi eniten sympatiapisteitä, jos se hänen kunniakseen on lausuttava.

Vaikka tarinaa kehitettiin ja jännitystä tiivistettiin loppua kohti ihan esimerkillisesti, oli tarina minulle tyhjänpäiväinen. Tuntuu aina niin karulta lukea kirjaa ja saada matkalla todeta, ettei kirjalla ole minulle mitään merkitystä. Ettei kirja herätä minussa mitään tunteita. Lähtökohdat olivat täydelliset. Mutta ei, niin ei.

Annoin suomalaiselle kirjallisuudelle mahdollisuuden, ja se munasi taas. Jos jotakin arvoa teokselle haluaa hakea, meni se mielekkäänä kesäkirjana. Teoksena, jota lukiessa ei tarvitse miettiä mitään liian vaikeita.

★★☆☆☆

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s