Aija Ranskassa – Dinan

Edellisestä tekstistä tuli pitkä, vaikka kirjoitinkin vain yhdestä kaupungista. Tällä kertaa kerron matkamme seuraavasta etapista, keskiaikaisesta pikkukaupunki Dinanista.

ranska-14

Matkalla Dinaniin, pysähdyimme Ranskan toiseksi suosituimmassa turistikohteessa (3 miljoonaa vierasta vuosittain), Mont Saint Michelin kaupungissa. Wikipedian mukaan kaupungissa asui vuonna 2009 44 ihmistä, ja olen ihmeissäni jos noinkin moni ihminen todella haluaa siellä asua. Neliökilometrin kokoisella saarella on joitakin hotelleja ja hirvittävästi turisteille suunnattuja matkamuistomyymälöitä. Ihmismäärä sai meidät pysymään poissa aivan saaren ytimestä, kiersimme lähinnä muureilla.

Saaren viehätys piilee vuorovesissä. Nousu- ja laskuveden korkeusero on noin 14 metriä. Itse kävimme kaupungissa laskuveden aikaan, ja ympäröivällä meren pohjalla näkyi ihmisiä kävelemässä. Siellä kävellessä pitää kuitenkin varoa juoksuhiekkaa! 2014 saarelle on rakennettu kevyt silta, ja auto pitää jättää parin kilometrin päähän parkkipaikalle. Saarelle kulkee  jatkuvasti ilmaisia busseja, tai sinne voi myös kävellä.

ranska-17

Saavuimme Dinaniin korkeaa siltaa ajaen ja näky alas laaksoon oli vaikuttava. Dinanin kaupunki sen sijaan sijaitsee muurien suojissa laakson ylärinteellä. Tuntui tosi oudolta, kun navigaattori ohjasi meitä kohti B&B:tä ja edessä oli muuri, jossa oli juuri ja juuri pienen Pösömme mentävä aukko. ”Joo, kyllä meidän pitää mennä tuosta läpi.”

Kaupunkia ei todellakaan ole rakennettu autoilua silmällä pitäen. ;)

ranska-24ranska-25Olimme Dinanissa  kaksi yötä ja asustelimme Villa Tourelle -nimisessä B&B:ssä. Ovikellon soittomme kuultuuan pihan läpi tuli nainen, joka höpötti kovaan ääneen ranskaksi. Näytimme hetken varmasti siltä, ettemme tajua sanaakaan ja se taisi näkyä, koska sitten hän sanoi selvällä suomen kielellä: ”Ai, te olette ne suomalaiset!”.

B&B:tä oman päivätyönsä ohella pitää siis suomalainen rouva, Sonja Jouffe, joka on asunut kolmisenkymmentä vuotta Suomen ulkopuolella. B&B on heidän kotinsa yhteydessä, mutta meidät oli sijoitettu pool houseen, jossa meillä oli enemmän omaa rauhaa.

Villa Tourelle
11 rue de l’Esperance
22100 Dinan
http://villa.tourelle.free.fr

ranska-20ranska-22

Dinanissa oli kyseisenä viikonloppuna suuret keskiaikajuhlat ja Sonja oli ystävällisesti varannut meille ravintolasta pöydän etukäteen, ennenkuin juhlakansa täyttää kaikki ravintolat. Aluksi vähän epäilytti, kuten aina kun joku varaa sinun puolestasi ravintolan, mutta valinta osoittautui erinomaiseksi ja olimme lopulta todella tyytyväisiä. Ravintolassa oli tarjolla perinteisiä ranskalaisia herkkuja, kuten ankan maksaa ja mereneläviä, ja annokset olivat taidokkaasti tehty.

Chez La Mere Pourcel
3 place de Merciers
22100 Dinan
http://www.chezlamerepourcel.com/anglais/

ranska-28ranska-21ranska-19ranska-23

Kaupungin arkkitehtuuri oli vaikuttavaa, ja välillä ihmetteli, miten se ei ollut palanut vuosisatojen aikana ja miten talot edelleen seisoivat tolppiensa varassa. Luulen, että olisin nauttinut tutkia kaupunkia vielä enemmän, jos sen kapeat kadut eivät olisi olleet tupaten täynnä keskiaikajuhlijoita.

En siis välttämättä pitänyt hyvänä asiana, että osuimme kaupunkiin juuri juhlien aikaan. Monet ravintolatkin olivat joko täynnä tai niistä ei saanut mitään muuta kuin festivaaliruokia, kuten ranskalaisia ja galette saucissea (eli makkaraa tattariletun sisällä). Kaupungin muurillekaan ei päässyt kuin maksua vastaan, koska festivaali.

Kaupunki oli ehdottomasti näkemisen arvoinen ja aivan erilainen kuin edellinen kohteemme, Bayeux.

– – – –

In English: Next stop on our trip was Dinan. It had such a lovely medieval atmosphere because we visited it during a medieval festival. I wasn’t too happy about the tourists and crowded streets but Dinan is definitely worth seeing.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s